Dilek Türker, 3 Şubat 1945 senesinde İstanbul’da dünyaya geldi. Dilek Türker, 1964 senesinden bu yana tiyatro oyuncusudur. 1964-1977 senelerı içinde aralıksız olarak 13 yıl İstanbul Şehir Tiyatroları’nda çalıştı. Birçok oyunda başrol oynadı. “Osmanlıgiller” (N. Güngör – 1973) ve “Şvayk 2. Dünya Savaşında” (B. Brecht – 1979) oyunlarıyla iki kez “Ayın Oyuncusu” seçildi.
1978 senesinde Almanya’ya giden Dilek Türker, Goethe Enstitüsünü bitirdi. Burada gazetecilik de yaparken, yabancı ülkede yaşayan Türklerin poblemlerinı birlikte yaşadı. Almanya’da yaşadığı 12 yıl içinde birbirinden tecrübeli projelere imza attı.
Dilek Türker, 1978 senesinde Köln’de “Eski Fotoğraflar” (Dinçer Sümer); 1980’de Berlin Schaubühne’de “Kurban” ve “Keşanlı Ali Destanı”nı (Haldun Taner) sahneledi. 1984-85 sezonunda Westfalisches Landes Theatre ile birlikte gerçekleştirdiği “Sevdican”, Türkçe ve Almanca olarak, Almanya’nın hemen hemen tüm kentlerinde, İsviçre, Hollanda ve Avusturya’da 5 yıl boyunca sahnelendi. 13. Uluslararası İstanbul Festivali’ne katıldı. Tek kişilik oyunlarının bunun yanında, tanınmış edebiyatçı Gisela Kraft çevirisiyle Almanca “Yunus Emre Resitasyonları” yaptı. 1990 senesinde Türkiye’ye dönen Dilek Türker, Tiyatro Ayna’yı kurdu.
1990 senesinden beri Dilek Türker – Tiyatro Ayna olarak, tiyatromuza yeni oyunlar kazandırdı; yurt içinde ve dışında turneler gerçekleştirdi. 1990-91 sezonunda Aziz Nesin’in Dilek Türker için yazdığı “Bir Zamanlar Memleketin Birinde” adlı oyunla perdelerini açan Tiyatro Ayna; ertesi yıl da Dinçer Sümer’in Tiyatro Ayna için yazdığı “Beni Dünya Kadar Sev” adlı oyunu sergiledi.
İlk oyunundan bu yana Türk yazarlarına özgün oyunlar yazdırarak, çiçeği burnunda yedi oyunun “Dünya Prömiyerlerini” Tiyatro Ayna sahnesinde yaptı.
1995 – 96 sezonunda yine bir Türk yazar, Rekin Teksoy’un özel olarak yazdığı “Rosa Lüksemburg” adlı oyunla “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü aldı. 1996 – 97 sezonunda Tuncer Cücenoğlu’nun “Ziyaretçi” adlı oyununu sergiledi. 1997 – 2000 senelerı içinde Nezihe Araz’ın “Kuvvayı Milliye Kadınları” adlı oyunu, Dilek Türker – Tiyatro Ayna aracılığıyla tüm Türkiye’de ve yurt dışında sahnelendi. 1999 senesinde Devlet Sanatçısı unvanı verildi.
2000 – 2001 tiyatro sezonunda yine Nezihe Araz’ın yazdığı “Mustafa Kemal’le 1000 Gün – Latife” oyununu yurt içinde ve yurt dışında (ABD, Almanya, KKTC, Belçika) çıktığı turnelerde oynadı. 2002 – 2003 sezonunda Vera Tulyakova’nın anılarından Ataol Behramoğlu’nun oyunlaştırdığı “Mutlu Ol Nazım” isimli oyun, Afife Jale Tiyatro Ödülleri’nde 3 dalda aday gösterildi; “Avni Dilligil En İyi Dekor” ödülünü aldı. 2004 senesinde Prof. Dr. Tarık Minkari’nin “Bir Cerrahın Anıları” ve “Anılar, Portreler, Tarih” adlı kitaplarından Tunca Aykut aracılığıyla oyunlaştırılan “Herkese Merhabalar Hayat” adlı oyunu sahneledi. Oyunda Tarık Minkari’yi canlandıran Dilek Türker’e ünlü cerrah da eşlik etti.
2005 senesinde Mahmut Gökgöz’ün yazdığı “Pir Sultan Abdal”ı sergileyen Dilek Türker, 40. Sanat senesinde Çağdaş Eğitim Vakfı aracılığıyla “Onur Ödülü”ne ve 21. Yüzyıl Eğitim Vakfı aracılığıyla “En İyi Sanatçı” ödülüne layık bulundu. “Türkan Işık Yolcusu” ve “Kırmızı Halı” adlı oyunları ile de büyük büyük alkış alan Dilek TÜRKER şu an “NAKŞDİL SULTAN” projesi ile Osmanlı’nın diğer din ve kültürlere gösterdiği hoşgörüden yola çıkarak, günümüz dünyasına önemli mesajlar vermeye hazırlanıyor…