Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk, 12 Şubat 1945 senesinde Trabzon’un Sürmene beldesinde dünyaya geldi. Bayburtlu bir anne ile Trabzonlu bir babanın çocuğu olarak Trabzon’un Sürmene beldesinde doğup büyüdü. Çoğu Çaykara’da bulunan Niyazoğlu sülalesindendir. İlk eğitimini babasından Kur’an okuyarak aldı ve 9 yaşında hâfız oldu. On yıllık klasik medrese eğitiminden sonra hukuk ve ilâhiyat tahsilini bitirdi.
12 yıl imamlık ve vaizlik yaptıktan sonra, üniversiteye tekrar dönerek 1980 senesinde “İslam Felsefesi” konulu doktorasını bitirdi ve 1986 senesinde aynı dalda doçent oldu. Ortadoğu, Balkanlar, Avrupa ve Afrika ülkeleri, ABD, Güney Kore ve Japonya’da kendi alanı ile alakalı akademik araştırmalar yapan Yaşar Nuri Öztürk, bunun bunun yanında Fransa’da Grenoble Üniversitesi’nde çalıştı. New York’ta “İslam Düşüncesi ve Çağdaş Sufi Düşünce” dersleri okuttu.
Türkçe, Arapça, Farsça, İngilizce ve Fransızca dillerinde çeşitli çalışmaları bulunan Yaşar Nuri Öztürk, 1978 ve 1982’de “Türkiye Milli Kültür Vakfı” ödülünü kazandı.
Yurt dışında ve yurt içinde birden fazla yerde İslam zihniyeti, insan ve insan hakları konularında konferanslar verdi. Türkiye’de Kur’an’a dönüş hareketinin öncüsü olan ve Time Dergisinin gerçekleştirdiği “20. Yüzyılın En Önemli Kişileri” listesinde kamuoyunca tespit edilen yüz isim içinde ilk 10 arasında yer alan Yaşar Nuri Öztürk bunun yanı sıra da, Türk üniversitelerinde öğretim üyesi ve dekan olarak 26 yıl görev yaptı. ABD-New York’ta (The Theological Seminary of Barrytown) bir yıl misafir profesör olarak “İslam Düşüncesi” dersleri okuttu. Aynı süre içinde, The World Scripture’ın İslam bölümünün hazırlanışında görev aldı. Büyük çoğunluğu İslâmiyet ile ilgili elliye yakın kitabı mevcuttur. Bilhassa onun “Kur’an’daki İslâm” adlı ansiklopedi vasfındaki kitabı, Yaşar Nuri Öztürk aracılığıyla çoğu konferansında telkin edilmektedir.
Kur’an’ın Yorum Katılmamış İlk Türkçe Çevirisi’ni yapan ilahiyatçı olduğu iddia edilir. 1993-2003 senelerı içinde 126 baskı yapan bu çeviri, “Türkiye Cumhuriyeti Tarihinin En Çok Baskı Yapan Kitabı” sayılmaktadır.
Yaşar Nuri Öztürk, 3 Kasım 2002 seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nden İstanbul milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girdi. Daha sonra CHP den istifa etti. Ardından da Halkın Yükselişi Partisini kurdu ve bu partinin Genel Başkanlığını 4 yıl boyunca sürdürdükten sonra 19 Ekim 2009 tarihinde üniversite ile çok ilgilenemediği gerekçesiyle genel başkanlıktan istifa ederek aktif siyasi yaşamını bittirmiş oldu.
Yaşar Nuri Öztürk, İstanbul ilinin Beykoz beldesine bağlı Paşabahçe semtinde ikâmet etmektedir. Ayrıca “Saba Tümer ile Bugün” programında Kur’an meâli yorumlamakta; facebook, twitter ve telefon üzerinden gelen sorulara yanıt vermektedir.
Yaşar Nuri Öztürk, 14 şubat 2013 tarihinde TRT sanatçısı Nazlı Kanaat hanımefendiyle nişanlanmıştır.
Yaşar Nuri Öztürk Kitapları
Şirk
Allah ile Aldatmak
Türkiye’ye Mektuplar
Asr-ı Saadet Şehitleri
Kur’an’ı Anlamaya Doğru
400 Soruda İslam
Ehlibeyt’in Annesi Hazreti Fatıma
Kur’an-ı Kerim ve Türkçe Meali
Kur’an Açısından Küresel Afetler
Kur’an’ın Öğrettiği Dualar
Atatürk’ten Sonraki CHP (Çağı Yanlış Okumanın Serüveni)
Batı Sömürgeciliği ve İslam Dünyası
Anadilde İbadet Meselesi Çiğnenen Bir Kitlesel Hakkın Savunulması
Kur’an Açısından Şeytancılık (Satanizm ve Ötekiler)
Cevap Veriyorum (Gerçek Dini Arayanlarla Baş Başa)
İslam Nasıl Yozlaştırıldı Vahyin Dininden Sapmalar, Hurafeler, Bid’atlar
Depremin Gösterdikleri (Yeni Yüzyıl İçin Uyarılar)
Kur’an’ın Temel Kavramları
Kur’an’daki İslam
Fatiha Suresi Tefsiri
Tarihi Boyunca Bektaşilik
Tasavvufun Ruhu ve Tarikatlar
Mevlana ve İnsan
Kur’an ve Sünnete Göre Tasavvuf
Kur’an penceresinden kurtuluş savaşı’na bir bakış
Asrı saadetin Büyük Kadınları
Yeniden Yapılanmak Kur’an’a Dönüş
Din ve Fıtrat (Yaratılış)
Çıplak Uyarı
Kur’an Açısından Küresel Afetler
Arapçılığa Karşı Akılcılığın Öncüsü: İmamı Azam Ebu Hanife
İmamı Azam Savunması (Şehit Bir Önder İçin Apolocya)
Kuran’ın Yarattığı Mucize Devrimler
İnsanlığı Kemiren İhanet DİNCİLİK (Zulümleriyle Dini Kirletenlerin Tarihi)
Maun Suresi Böyle Buyurdu (Din Maskeli Zulme Tanrı’nın Vuruşu)
Enel Hak İsyanı Hallâc-ı Mansur (Darağacında Miraç) – 2 Cilt
Arapçılığa Karşı Akılcılığın Öncüsü İmamı Azam Ebu Hanife (Esas Fikirleri Gölgelenen Önder)