Ayşegül Yeşilnil, 28 Ağustos 1959 senesinde Manisa’nın Turgutlu beldesinde dünyaya geldi. Ayşegül Yeşilnil, 1982’de Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Resim Bölümü – Tekstil Tasarımı Ana Sanat Dalı’ndan mezun olan sanatçı, Türkiyede ilk kez üniversite bünyesinde açılmış olan “Moda Tasarımı” uzmanlık dalına giren ilk öğrenci olarak hocası Ayten Sürür’den tek başına eğitim alarak; Türkiye’de döneminin tek ve ilk üniversite mezunu moda tasarımcısı oldu.
İstanbul Vakko Fabrikası’nda moda desinatörlüğü yaptı. Çeşitli ihracat firmalarında kreatör olarak çalışan Yeşilnil’in tasarımları ülkeler arası fuar defilelerinde sergilendi.
Ayşegül Yeşilnil, Ev ve tekne dekorasyonlarına yönelik tekstil ürünleri üretti. İpek ve çeşitli tekstil ürünleri üzerine yaptığı batik çalışmaları, giysi, eşarp ve yastık tasarımları, bir çok sanat galerisinde sergilendi. İzmir Devlet Opera ve Balesi için afişler hazırladı.
Güzel Sanatlar Fakültesi – Müzikoloji bölümünün çok sesli korosunda Erdoğan Okyay’dan ve sonrasında İstanbul’da Nükhet Ruacan’dan Şan eğitimi aldı. 1985 senesinden beri yapmış olduğu resimler, caz fotoğrafları ve mitolojik resimlerden bir araya gelen eserleriyle 19 kişisel sergi gerçekleştirdi.
Resim çalışmalarının bunun yanında, 1987 senesinden bu yana, bir çok tanınmış caz müzisyenleriyle birlikte, profesyonel olarak caz söylemeye başladı.
Caz şarkıları söyleyen ve caz fotoğrafları yapan “tek sanatçı” olan Ayşegül Yeşilnil, bir çok konser, caz kulübü ve festival etkinlikleri gerçekleştirdi.
Tüm kelimelerini kendisinin yazdığı “Rüzgara Şarkılar Söyle” adlı ilk albümünü 1995’te çıkardı. Neşet Ruacan, Bülent Ortaçgil, Nezih Yeşilnil, Önder Focan, Erkan Oğur gibi müzisyenler bu albüme eşlik etti. Fotoğraf sanatçısı Mehmet Kısmet ile reklam fotoğrafçılığı alanında sanat yönetmenliği çalışmaları yapan Yeşilnil, İsveçli rock grubu “İubar”ın isteği üzerine atölyesinde gerçekleştirilen performans sonrası, grubun müziğini resimledi. Bu proje kapsamı içinde yaratılan resimler, Stockholm Rookie 2005 Müzik festivalinde grubun performansı boyunca barkovizyonda gösterildi.
2009 senesinde UNESCO – (A.I.A.P/ A.R.T.A.C) Meksika – Campeche’de gerçekleştirdiği 6. Uluslararası Avrupa ve Amerika Görsel Sanatlar Sergisi “Ayşegülün Rüyaları” adlı fotoğrafları ile Türkiye’yi temsil etti.
Sanatçının “Açık Armoni” adlı tablosu UNESCO – Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği üyesi olan sanatçının, yaşadığı yoğun müzik ortamının derin etkisiyle caz müzisyenlerinin gece yaşamını ve enstrümanlarını konu alan bir koleksiyonu bulunmaktadır. Bu koleksiyonunun bunun yanında, Fantastik, Mitolojik ve Efsanevi konulardan oluşturduğu koleksiyonlarıyla da tanınmaktadır. Resim çalışmalarına İstanbul’daki atölyesinde sürdürmektedir.