Feyzullah Çınar kimdir, Feyzullah Çınar kaç yaşında?
Feyzullah Çınar kimdir, biyografi bölümünde Feyzullah Çınar biyografi sayfası ile karşınızdayız. Feyzullah Çınar kaç yaşında?, Feyzullah Çınar memleketi neresi, Feyzullah Çınar facebook, Feyzullah Çınar nereli, Feyzullah Çınar instagram, Feyzullah Çınar ile ilgili kısaca her şey bu sayfada.. Feyzullah Çınar kimdir? başlığımızın detayları..
Feyzullah Çınar Kimdir – Feyzullah Çınar Biyografi
Feyzullah Çınar, 1937 senesinde Sivas’ın Divriği ilçesi Çamşıh yöresi Gürpınar (Çamoağa) köyünde, Altun Ana ve Ali Haydar Baba’nın üçüncü çocuğu olarak dünyaya gözlerini açtı. İlk öğrenimini bölgenin tek okulu Gürpınar İlk Okulu’nda bitirdi. Küçük yaşta saza merak sardı. Feyzullah Çınar, Aşıklık geleneğini ilerleten, Çamşıh’a gelen büyüklerini alakayla takip etti. 17-18 yaşlarında ilk gurbet deneyimini İstanbul’a giderek yaşadı. Çeşitli işlerde çalıştı.Köyünde göremediği pikap ve radyoyu burada gördü. Saz çalıp söylemeyi de epeyce geliştirdi. Askerliğini yaptıktan sonra köyüne döndü.
Maddi imkansızlıklar sebebiyle Ankara’ya gidip,Tuzlu çayır’a yerleşti. İlk eşi Nimet Çınar ile evlendi. Bu evlilikten bir kızı ve bir oğlu oldu.Bu zamanlarda dostu Fikret Otyam ile tanıştı. İlk 45’lik plağından istediği ilgiyi göremedi, Çınar, 1966 senesinde bir yüzü Agâhi Baba’nın eseri Fazilet, diğer yüzü Esiri’nin şiiri Deli Gönül Çok Açılıp Şad Olma plağını çıkardı. Çınar’ın ikinci plağı, müthiş bir ilgi gördü. İki yüz binin üzerinde sattı. Feyzullah Çınar bu sürede eşi Nimet Çınar’ı menenjit hastalığından kaybetti.
Fikret Otyam aracılığıyla tanıştığı Fransız Profesör İrene Melikoff ile Avrupa’ya gitti. Feyzullah Çınar Avrupa’ya açılan ilk ozandır. Çeşitli Avrupa ülkelerinde Alevilik ve halk ozanlığı ile ilgili konferanslar verdi. Radyo ve televizyonlarda programlar yaptı, konserler düzenledi. Tüm gelirini Fransa’daki kimsesiz çocuklara bıraktığı bir Long Play çıkardı.
Türkiye’ye dönüşünde Fikret Otyam aracılığı ile Ankara Belediyesi temizlik işlerinde çalışmaya başladı. Bu dönem ikinci eşi Filize Çınar ile dünya evine girdi. İki oğlu daha oldu.
Devrimci ve emekçilerin üzerindeki baskılar Çınar’ı deyişlerin yanında bugün dahi söylenmeye cesaret edilemeyen ağıt ve türküleri söylemeye itti. Çınar’ın bu çıkışları, dik duruşu, halkı aracılığıyla ödüllendirildi. Bu başkaldırısı, halkının sevgisi yanında Çınar’a yasaklar, işkence ve cezaevi kapılarını açtı. Avrupa’ya çıkışı yasaklandı. Yaşadığı tüm sıkıntılara rağmen, kendisi gibi hak ettiği değeri görmeyen şair ve ozan dostlarının sesi olmaya sürdürmektedu. Artık etrafında Feyzullah Baba diye çağrılıyordu.
Feyzullah Çınar,Müzik çalışmalarına sürdürmekte, bestelediği kendine ait şiirlerin yanında, daha çok usta malı şiirlere yaptığı ezgiler onu zamanında besteci kişiliği ile ön plana çıkarıyordu.Feyzullah Çınar, baskı ve yasaklara rağmen 80 tane 45’lik plak, 4 adet Long Play, 20’ye yakın kaset, 200’e yakın eser, sayısız halk konseri ve turne sığdırdı.1983 senesinde rahatsızlandı ve kalbine yenik düştü. Hakk’a yürümesinin sonrasında Feyzullah Çınar’a Tuzluçayır’da adını taşıyan bir park yapıldı ve içine de heybetini görülmektediran heykeli dikildi.
biyografi