Gıyaseddin Cemşid al-Kaşi, (1380-1437) doğum ve ölüm tarihi kesinlikle bilinmemektedir. Öğrenimini Kaşan’da tamamlamış, Uluğ Bey’in daveti üzerine Semerkand’a gitmiş ve çalışmalarına burada devam etmiştir. Matematik ve astronomi üzerine çalışmaları olan al-Kaşi, aritmetikte ondalık sistemi ilk kullanan kişidir.
Meraga Gözlemevi’nde yapılmış olan gözlemleri içeren İlhan’ın Zici adlı zicteki tabloları yeniden hesap ederek İlhan’ın Zici’ni tamamlayan Hakan’ın Zici adlı eserini yazmıştır; Süllem el-Sema adlı eserinde ise gök cisimlerinin uzaklıkları sorununu tartışmıştır.
Gıyaseddin Cemşid al-Kaşi’nin en önemli eseri, Ortaçağ İslâm Dünyası’ndaki matematik bilgisini bütün yönleriyle sergilediği Matematiğin Anahtarı adlı kitabıdır; bu eserinin bir bölümünde ondalık kesirleri kuramsal yönden incelemiş ve bu kesirler ile toplama, çıkarma, çarpma ve bölme gibi aritmetiksel işlemlerin nasıl yapıldığını emsallariyle göstermiştir; burada vermiş olduğu bilgiler ardından 16. yüzyılın Osmanlı ünlü matematikçilerinden ve astronomlarından Takiyüddin aracılığıyla kullanılacak, trigonometri ve astronomiye uygulanarak geliştirilecektir.
Usule uygun, sin 1° belirlemek için Gıyaseddin Cemşid al-Kaşi aşağıdaki çözümü bulmuş, sonraları 16. yüzyılda Fransız matematikçilerinden François Viète aracılığıyla sürekli olarak kullanılmıştır.
Gıyaseddin Cemşid Eserleri
1413 Khagani Zij
1427 Miftah al-Hisab