İbrahim Aslanoğlu Kimdir? Biyografi Sayfası

29.10.2021
387
İbrahim Aslanoğlu Kimdir? Biyografi Sayfası

İbrahim Aslanoğlu Kimdir? Biyografi, bölümünde İbrahim Aslanoğlu Kimdir? Biyografi sayfası ile karşınızdayız. İbrahim Aslanoğlu Kimdir? Biyografi detayları ile daha da iyi tanıyalım.

İbrahim Aslanoğlu Kimdir? Biyografi – Kaç Yaşında – Memleketi Neresi

İbrahim Aslanoğlu

İbrahim Aslanoğlu, 1920 senesinde Tokat’ta dünyaya geldi. 1944 senesinde Sivas İlk Öğretmen Okulu’ndan mezun olup vatani görevini yaptıktan sonra Sivas’ın Divriği beldesinde öğretmenlik görevine atandı.

Bulunduğu yerde Halk Edebiyatı ve folklor incelemelerina yönelerek çalışmalarını 4 Eylül, Yayla, Yeni Mecmua, Yapı ve Sivas dergilerinde yayınlamaya başladı. Bunun bunun yanında Sivas’ın, Osmanlılar ve Cumhuriyet Devri tarihlerine ışık tutan yazıları da yerel gazetelerde yayınlandı. 1973 senesinde Sivas Folkloru dergisini aylık olarak Sivas’ta yayımlamaya başladı.

78. sayıya dek 7 yıl aralıksız süren bu yayının sonrasında 1981 senesinde Türk Folkloru dergisini çıkardı. Böylelikle folklor incelemelerinı daha kapsamlı bir kitleye yaydı. Her iki dergide Üniversitelerde görevli birden fazla bilim adamının, köy öğretmenlerinin, ziraat mühendislerinin, tıp tarihi araştırmacılarının v.d. mesleklerden uzman kişilerın yüzlerce araştırma ve derlemeleri yer aldı.

Ulusal ve ülkeler arası bir çok kongre ve sempozyumlarda halk edebiyatı ve folklorla alakalı bildiriler sundu. II. Milletlerarası Türk Folklor Kongresi’ne (1981) sunduğu “Pir Sultan Abdallar” adlı incelemesi büyük ilgi uyandırdı. Bu araştırmasını daha da geliştirerek 1984 senesinde aynı adla kitap halinde yayımladı. Büyük ölçüde tarihsel olaylardan ve Osmanlı belgelerinden yola çıkarak ortaya koyduğu bu çalışmasıyla ”Pir Sultan geleneği içinde 500 yıllık bir döneme yayılıp Alevî-Bektaşî edebiyatının orta direği olan şairler zincirini ortaya koydu”. 1992’de aynı yolu izleyerek “yaşadığı çevre, dili ve eserleri ile bir divan şairi olduğunda şüphe bulunmayan Hatâyî’nin (Şah İsmail) Anadolu Türkçesi ile nefesler söyleyen Hatâyîler ile aynı kişi olmadıklarını” gösteren Şah İsmail Hatâyî ve Anadolu Hatayileri adlı kitabı yayımlandı.

Bilhassa 16. ve 17. yüzsenelerda yaşayan Alevî-Bektaşî şairlerine ait elliye yakın çalışması da halen yayımlanmamıştır. Aldığı bir çok ödülün bunun yanında, Orta Anadolu kültürüne yaptığı hizmetlerden dolayı 1995 senesinde Sivas Cumhuriyet Üniversitesi aracılığıyla “Onursal Bilim Doktorluğu” unvanı verildi. Yayımlanmış yüzlerce makalesi ve bir çok kitabı mevcuttur.

İbrahim Aslanoğlu Eserleri (Bazıları)


1961 Divriği Şairleri
1962 Cıvıltılar
1964 Her Yönden Sivas
1964 Âşık Veysel
1965 Sivas Halk Şairleri Bayramı
1967 Seyit Türk
1967 Külhaşzade Rahmi
1976 Kul Himmet Üstadım
1982 Âşık Veli
1984 Pir Sultan Abdallar
1985 Söz Mülkünün Sultanları
1992 Şah İsmail Hatâyî ve Anadolu Hatayileri
1997 Kul Himmet

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.