Johannes Kepler, 27 Aralık 1571 senesinde Almanya’nın güneyinde bulunan Weil’da dünyaya geldi. Tübingen Üniversitesi’ne girdi ve öğrenim gördü. 1591’de yüksek lisans derecesi aldı.
Graz’da matematik profesörlüğü yaptı. 1596 senesinde yazdığı ”Mysterium cosmographicum (Evrenin Gizleri)” adlı yapıtında açıkladığı gezegen sistemiyle ünlü astronomlar arasına katıldı.
Kopernik ve Galileo ile birlikte Rönesans’ın en büyük gök bilimcileri içinde bulunan Kepler, döneminin toplumsal poblemleriyla boğuştu, kilisenin doktrinlerine ve yerleşik bilimsel inançlara karşı çıkarak “anıtsal” keşifler yaptı.
Kepler, çocuklukta geçirdiği ve görme hususunda sıkıntılar yaşamasına neden olan hastalık neticesinde gözle alakalı çalışmalara da yöneldi ve göz yapısının incelenmesi konusuna önem kazandıran çalışmalara, göz sağlığıyla alakalı optik araştırmalara ön ayak oldu. Göz bebeğinden geçen ışınların nasıl kırıldıklarını ilk açıklayan kişi olan Kepler, görme sorunu yaşayan bireylerin, görüntünün, retinanın önüne veya arkasına düşmesi şeklinde optik bir bozukluğa sahip olduğunu da öne süren ilk bilim adamıdır. Teleskobu da yakında zamandan inceleyerek, merceklerde görüntünün nasıl büyütüldüğünü daha net biçimde anlatmış ve kendisinden sonra üretilen teleskopların daha da geliştirilebilmesine olanak vermiştir.
Danimarkalı astronom Tycho Brahe’nin çağrısıyla Prag’a yerleşen Kepler, Tycho’nun ölümü üzerine İmparator II. Rudolf aracılığıyla onun yerine atandı. Tycho Brahe’nin derlediği kıymetli astronomik gözlemlerden yararlandı. Mars’ın yörüngesini incelerken kendi adıyla anılan yasaların ilk ikisini buldu. II. Rudolf’un yerine geçen kardeşi, Kepler’i Yukarı Avusturya devletleri matematikçisi olarak atadı. Linz’de kaldığı 14 yıl içinde iki kitap yazan Kepler, burada üçüncü yasasını keşfetti.
1. yasası: Bütün gezegenler, odaklarından birinde Güneş’in olduğu elips şekilli yörüngeler üzerinde hareket eder.
2. yasası: Bir gezegeni Güneş’e bağlayan doğru parçası eşit zaman aralıklarında eşit alanlar tarar.
3. yasası: Gezegenlerin dolanım sürelerinin karesi ile Güneş’e olan uzaklıklarının küpünün oranı tüm gezegenler için aynıdır.
Johannes Kepler, 15 Kasım 1630 tarihinde Almanya’nın Regensburg kentinde öldü.