Muzaffer İzgü, 29 Ekim 1933 senesinde Adana’da dünyaya geldi. Yoksul bir çocukluk geçiren Muzaffer İzgü, Elazığ’ın Dişidi köyünden çalışmak üzere Adana’ya gelen ve Adana Kız Lisesi’nde hademelik yapan babasının adı Ahmet, Şam doğumlu olup Antakya’dan Adana’ya gelen annesinin adı ise Havva’dır.
Muzaffer İzgü; bulaşıkçılık, garsonluk, sinemalarda gazoz satıcılığı gibi işlerde çalışarak eğitim hayatına devam eden Muzaffer İzgü, 3 yıllık İnönü İlkokulu’ndan sonra 4. sınıfı Gazipaşa İlkokulu’nda, bu okulun depremde zarar görmesi üzerine beşinci sınıfı İstiklal İlkokulu’nda okuyarak ilköğrenimini bitirdi. Öğrenimini Tepebağ Ortaokulu’nda sürdürdü. 3 yıllık ortaokulu bitirdikten sonra yatılı olarak Diyarbakır Öğretmen okulu’nda okudu. Bu okulda tanıştığı Günsel Hanım ile evlendi. İlk görev yerleri olan Silvan’da oğulları Bülent Şahin dünyaya gözlerini açtı.
Muzaffer İzgü, Diyarbakır İlköğretmen Okulu’nu bitirdikten sonra Silvan’da, Aydın’ın Akçakoca Köyü’nde, Cincin Köyü’nde, Aydın merkezindeki yetiştirme yurdunda, Güzelhisar İlkokulku’nda öğretmenlik yaptı. Aydın’da görev yaparken ikiz kızları Nevin ve Sevin dünyaya geldi. 11 yıllık ilkokul öğretmenliğinin sonrasında ortaokul öğretmenliğine geçti, Aydın Gazipaşa Ortaokulu’nda Türkçe öğretmenliği yaptı ve 1978senesinde emekli olarak öğretmenliği bıraktı, İzmir’e yerleşti.
Muzaffer İzgü, ilk yazılarını 1959 senesinde Aydın’da yayımlanan Hüraydın Gazetesi’nde yayımladı. Küçük öykü ve röportajlar derleyen İzgü, 1964 senesinden bu yana yazarlığını Demokrat İzmir Gazetesi’nde sürdürdü. Bu gazetedeki köşesinde her hafta bir öykü paylaşımı yaptığı gibi gülmece dergisi Akbaba’da da öykülerini yayımladı. İstanbul’da çıkan Milliyet ve Akşam gazetelerinde röportajları yayınlandı.
Zamanla, röportaj ve öykülerin bunun yanında tiyatro oyunu yazmaya yönelen Muzaffer İzgü, özel tiyatrolarda oynanan, radyolarda yayına giren oyun ve skeçleriyle ün yaptı. Yazdığı ilk oyun, Nejat Uygur için yazdığı İnsaniyettin’dir.
Muzaffer İzgü’nün ilk kitabı Gecekondu, 1970 senesinde Remzi Kitabevi aracılığıyla yayımlandı, bunu 1971 senesinde İlyas Efendi, 1972 senesinde Halo Dayı adlı kitabı izledi. Attila İlhan ile tanıştıktan sonra kitaplarını Bilgi Yayınevi’nde yayımlayan İzgü’nün bu yayınevi aracılığıyla basılan ilk kitabı Donumdaki Para oldu. Bilgi Yayınevi, Muzaffer İzgü’nün 42 roman ve öykü kitabını, 73 çocuk kitabını yayımladı.
1992’de kendi yaşam öyküsünü konu alan Zıkkımın Kökü kitabı, 1999 ise Dilber eseri filme aktarılan Muzaffer İzgü 2007 senesinde ise Sünnet Davası isimli filmin konusunu yazmıştır.