Şüküfe Nihal Başar Kimdir? Biyografi Sayfası

28.10.2021
566
Şüküfe Nihal Başar Kimdir? Biyografi Sayfası

Şüküfe Nihal Başar Kimdir? Biyografi, bölümünde Şüküfe Nihal Başar Kimdir? Biyografi sayfası ile karşınızdayız. Şüküfe Nihal Başar Kimdir? Biyografi detayları ile daha da iyi tanıyalım.

Şüküfe Nihal Başar Kimdir? Biyografi – Kaç Yaşında – Memleketi Neresi

Şüküfe Nihal Başar

Şüküfe Nihal Başar, 1896 senesinde İstanbul’da dünyaya geldi. Babası Miralay Ahmet Bey, annesi Nazire Hanım’dır. Eğitimine özel hocalardan ders alarak başladı. Babasının memuriyeti sebebiyle ilk ve orta öğrenimine imparatorluğun değişik yerlerinde sürdü. Ortaokulu Şam’da okudu, Selanik’te özel bir okula gitti. Arapça, Farsça, Fransızca öğrendi. Şiir yazmaya çok ufak yaşlarda başladı.

Şüküfe Nihal Başar, 1912’de ailesinin etkisiyle Mithat Sadullah Bey (Sander) ile evlendi. Bu evlilikten bir oğlu oldu.

1916’da İnas Darülfünunu’na (Kadın Üniversitesi) girdi. 3 yıl edebiyat şubesine sürdükten sonra son sınıfı coğrafya şubesinde okudu. Son sınıf öğrencisi oluğu 1919’da İnas Darülfünunu ile Zükur Darülfünunu’nun (Erkek Üniversitesi) birleşmesi gündeme gelmiş; kadınlara eğitimlerini isterlerse İnas Darülfünunu sınavlarına girerek tamamlama veya erkeklerin aldığı ek dersleri vererek Zükur Darülfünunu mezunu sayılma olanağı verilmişti. Öğrencilerin çoğu İnas Darülfünun’u olmayı seçerken Şükufe Nihal Hanım, o sene bölüm değiştirmiş olmasına rağmen erkeklerin aldığı ek derslerin sınavlarını da verdi. Böylelikle “Darülfünun mezunu ilk kadın” ünvanını elde etti.


Şüküfe Nihal Başar, Darülfünun’da eğitimi sürdürmekte iken eşi ile birlikte “Mekteb-i Ümit” adında bir okul kurdu ve eğitimciliğe başladı. Mezun olduğu yıl ilk şiir kitabı “Yıldızlar ve Gölgeler” yayımlandı. Kitapta bulunan şiirleri Servet-i Fünun etkisinde, aruz vezninde idi.

İlk evliliğinde yaşadığı sorunlar üzerine oğlu Necdet’i alıp eşini terk eden Şükûfe Nihal Hanım, devrin şairlerinin aşkları ile tanınır. Ona aşık edebiyatçılar içinde Nazım Hikmet, Ahmet Kutsi Tecer ve Faruk Nafiz Çamlıbel’in adları sayılmaktadır.

Şükûfe Nihal Hanım, ikinci evliliğini Kurtuluş Savaşı senelerında Ahmet Hamdi Bey ile yaptı. Bu evlilikten bir kız çocuğu sahibi oldu. Savaş sırasında eşi ile birlikte Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin ileri gelen isimlerinden birisi oldu. Evinde yaptığı toplantılarda kadınları milli mücadeleye destek olmaları için teşvik etti; Sultanahmet mitingi’nde Halide Edip Adıvar’ın yanında durdu, Fatih mitingi’nde konuşmasıyla kalabalığı ateşledi. Cumhuriyetin ilanından sonra, kadınların siyasi haklarını kazanması için savaşan Türk Kadınlar Birliği’nin kurucuları içinde yer aldı. 1924’te kurulan dernek, 1935’te kendini feshedene kadar faaliyetlerini sürdürdü.

Şükûfe Nihal, 1953’e kadar İstanbul’da çeşitli okullarda çalıştı; Darülmuallimat’ta, Bezmiâalem İnas Sultanisi’nde ve Sultanisi’nde coğrafya öğretmenliği ve Nişantaşı, Kandilli ve Kadıköy Kız liselerinde edebiyat öğretmenliği görevlerini sürdürdü.

Bir yandan da edebî yaşamı devam eden Şükufe Nihal Hanım; 1927’de paylaşımı yaptığı Hazan Rüzgarları’nda ki şiirlerinde aruz veznini bırakıp hece ölçüsünü kullandı. Kadın, yurt poblemleri ve aşk konularını işledi. Şiirlerinin bunun yanında öyküler ve romanlar kaleme aldı. 1928 senesinde “Tevekkülün Cezası” adlı öykü kitabı ve ilk romanı “Renksiz Istırap” yayımlandı. Bunları, “Çöl Güneşi”(1933) adlı romanı izledi. 1935 senesinde “Finlandiya” gezi notları yayımlandı. Faruk Nafiz Çamlıbel ile olan aşkını anlattığı düşünülen “Yalnız Dönüyorum” adlı romanı, 1938’de yayımlandı. 1946’da yayımlanan “Domaniç Dağlarının Yolcusu” adlı gezi notları Şakir Sırmalı aracılığıyla “Sır” adıyla filme çekildi. En son “Çölde Sabah Oluyor” adlı romanını yayımlandı. 1960’ta sayısı yediye ulaşan şiir kitaplarında cumhuriyetin “aydın” kadınlarından biri olarak Anadolu’nun geri kalmışlık sorunu üzerine şiirler yazdı.

1950’lerin sonlarında eşinden boşandı 1962’de İstanbul’da geçirdiği bir kaza sonucu sol ayağı sakat kaldı. 1965’te bir huzurevine yerleşti. Hayatının son senelerına kadar Türk Kadını dergisinin yazarları içinde yer aldı.

Şüküfe Nihal Başar,  24 Eylül 1973 tarihinde İstanbul’da yaşamını yitirdi. 26 Eylül 1973 tarihinde Rumelihisarı Aşiyan Mezarlığı’na gömüldü.

Şüküfe Nihal Başar Eserleri

Romanları

1928 Renksiz Istırap
1931 Yakut Kayalar
1933 Çöl Güneşi
1938 Yalnız Dönüyorum
1946 Domaniç Dağlarının Yolcusu
1951 Çölde Sabah Oluyor

Öyküleri

1928 Tevekkülün Cezası
Gezi Yazıları

1935 Finlandiya

Şiirleri

1919 Yıldızlar ve Gölgeler
1927 Hazan Rüzgarları
1930 Gayya
1931 Yakut Kayalar
1933 Su
1935 Sıla Yolları
1943 Sabah Kuşları
1960 Yerden Göğe
1975 Şükufe Nihal / Şiirler
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.