Türker İnanoğlu, 18 Mayıs 1936 senesinde Karabük’ün Safranbolu beldesinde dünyaya geldi. Oyuncu İlker İnanoğlu’nun babasıdır. İlk ve ortaokul eğitimini Safranbolu’da yaptıktan sonra lise ve yüksek eğitimini İstanbul’da yaptı. Tatbiki Güzel Sanatlar Akademisi grafik bölümündeki yüksek öğrenimini tamamlamadan çok sevdiği sinema mesleğine geçti.
Ömer Lütfi Akad ve Nişan Hançer’e 9 filmde asistanlık yaptı. 1959 senesinde “Senden Ayrı Yaşayamam” adlı filmle yönetmenliğe başladı. Yeşilçam’da çeşitli yapımcılara 10 adet film çektikten sonra 1960 senesinde ise kendi şirketi Erler Film’i kurdu.
Türker İnanoğlu, Erler Film olarak ülkemizde uzun metraj ve belgesel çekimleri yapan Amerikan, Japon, Fransız ve Alman yapımcıların yürütücü yapımcılığını da üstlenmiştir. Erler Film ülkemizde şu anda halen faaliyet gösteren en eski ve en uzun ömürlü film şirketidir. Türker İnanoğlu bugüne dek 66 adet uzun metraj sinema filmine yönetmen olarak imza atmıştır.
Türker İnanoğlu, 1963 senesinde yedek subay öğretmen olarak yaptığı askerlik hizmetinde Taksim ve Hacıhüsrev’de ilkokul öğretmenliği yaptı, kıta hizmeti bölümünü ise Ezine’de bitirdi.
Türker İnanoğlu, 1979 senesinde Ulusal Video şirketini kurarak Türkiye’de ilk kez video olayını başlattı. Yurt içinde ve yurt dışında Ulusal çatısı altında bulunan 1.860 adet video kulübü ile yerli filmlerin video kaset olarak sevkiyatını sağlamış, böylelikle Türk sinemasının çok büyük bir krizden geçtiği zamanda Yeşilçam’ın 5 yıl boyunca nefes almasını sağlamıştır.
1985 senesinde televizyon programları hazırlamak maksadıyla bir stüdyo kurdu ve böylelikle, o zamanda Türkiye’deki tek yayın kuruluşu olan TRT’ye “Bir Başka Gece”, “Hodri Meydan”, “Gecenin Getirdikleri” gibi haber ve eğlence programları hazırladı. Daha sonra özel televizyonların ülkemizde yayına girmesi ile Star TV, Show TV, Kanal 6, ATV ve Kanal D yayın kuruluşlarına da 10.000 saatin üzerinde program hazırladı.
1987 senesinde “İcraatın İçinden” adlı programı dönemin başbakanı Turgut Özal ile başlatan İnanoğlu, Yıldırım Akbulut ve Mesut Yılmaz’ın başbakanlık dönemlerinde de aynı programın yapımcılığını sürdürdü.
1994 senesinde ATV Televizyonu’nun yönetim başkanlığını üstlenen Türker İnanoğlu, bu kanalın çok büyük aşama yapmasına önemli katkıda bulunmuştur. Bunun yanı sıra Süper Kanal adıyla yayın yapan bir de kanal kurmuştur. Bu kanal halen Kanal D adına “Dream TV” adıyla müzik yayını yapmaktadır.
Geçmiş senelerda Beyoğlu Saray, Beşiktaş Yumurcak, Kadıköy Reks, Karagümrük Hakan, Bakırköy Ünverdi, Ankara Akay Dedeman ve Bahçelievler Dedeman sinemalarının işletmeciliğini yapmıştır. Halen Beyoğlu Atlas, Şişli Kent, Kavacık Boğaziçi ve Maslak TİM Sinemaları’nın sahibidir.
2005 senesinde İstanbul Maslak’ta bulunan, içinde dev sahneli 1.820 kişilik büyük bir salon, 300 kişilik bir tiyatro salonu, 5 salonlu sinemalar kompleksi, toplantı salonları, restoran, café-bar ve armağanlik eşya dükkanlarının olduğu ve müzikaller, gösteriler, konserler, kongre, lansman ve konferansların düzenlendiği “TİM” – Türker İnanoğlu Maslak Show Center’ı Türkiye’ye kazandırmıştır.
Türker İnanoğlu, filmcilikle alakalı meslek birlikleri, dernekler ve İstanbul Ticaret Odası meslek komitelerinde uzun yıllar yöneticilik yapmıştır. 1960’lı senelerda Filmciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyeliğiyle başlayan dernekçilik faaliyetlerini, 1973 senesinde 8 arkadaşı ile birlikte kurduğu Türk Filmciler Derneği’nde sürdürdü. Lakin dernek 1980 senesinde, İnanoğlu’nun dernek başkanı olduğu sırada kapatıldı. Bunun üzerinde 1982 senesinde FİYAP – Film Yapımcıları Derneği’ni kurdu ve uzun süre başkanlığını yaptı. Daha sonra devletin öncülüğünde kurulan SE-SAM’ın kurucu üyesi ve ilk başkanı oldu. 14 sene aralıksız olarak sözü geçen bu dernek ve birliklerin başkanlığını yapan Türker İnanoğlu, bu süre içinde Türk sineması için gerekli bir çok kanunun çıkartılması ve mesleki düzenlemelerin yapılmasında öncülük etmiştir. Halen SE-SAM Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği’nin onursal başkanıdır.
Türker İnanoğlu 1997 senesinde “TÜRVAK” – Türker İnanoğlu Sinema Vakfı’nı kurarak yapımcılığını üstüne aldığı tüm filmleri ve hakları kendisinde olan TV programlarını bu vakfa devretmiştir. Vakıf, ihtiyaç sahibi sinema çalışanları ve onların ailelerine maddi yardımda bulunmakta, üniversitelerin sinema ile alakalı bölümlerinde okuyan ihtiyaç sahibi öğrencilere burs vermektedir.
Ayrıca 16 derslikli bir ilköğretim okulu ile sinema-televizyon hususunda eğitim veren TÜRVAK – Sinema Televizyon Eğitim Merkezi’ni kurmuştur. TÜRVAK – Sinema Tiyatro Müzesi’ni de Türker İnanoğlu kurmuştur.
Türker İnanoğlu’nun yaşamı, Giovanni Scoglamillo’nun usta kaleminden yayına giren “Bay Sinema” adlı kitapta geniş bir şekilde olarak anlatılmaktadır.
Türker İnanoğlu, 2011 senesinde Yeşilçam Onur Ödülü’nü aldı.