Yılmaz Morgül, 14 Ocak 1969’da İstanbul’un Beykoz beldesinde dünyaya geldi. Yılmaz Morgül, babaannesinin ud çalıp söylemesi ve babası İbrahim Bey’in usta bir tulum müzisyeni olması sebebiyle müzikle iç içe büyüdü.
Komşulardan alınan ödünç plaklardan dinlediği şarkılarla müziğe ilgi duymaya başladı. Öğrenim yaşamı boyunca da sürekli olarak sanatla alakalı faaliyetlerle haşır neşir oldu. İlk, orta ve lise öğrenimi boyunca müsamerelerde şarkılar dile getirdi, korolarda yer aldı, tiyatro oyunlarında roller üstlendi. Ondört yaşına geldiğinde müzik eğitim hayatına başladı.
Üstad Feriha Tunceli’den musikî dersleri alan Yılmaz Morgül, onbeş senedir aralıksız derslerine sürdürmektedir.
Yılmaz Morgül, Bugüne kadar Üsküdar, Kalamış, Beşiktaş, Kadıköy ve Bakırköy Musikî Cemiyetleri’nden dersler alarak kendini hazırladı. İlk kez 1988 senesinde Adana’da assolist olarak sahne alarak profesyonel oldu. Yılmaz Morgül, ilk albümünü 1995 senesinde çıkardı. “Elveda İstanbul” adını taşıyan çalışmada onbir şarkı yer aldı. Albümün müzik yönetmenliğini Reha Erdir yaparken düzenlemeler İlker Çelik ve Adnan Koç imzasını taşıdı. Sanatçı söz ve müziği kendisine ait “Geceler”in bunun yanında Hülya Şenkul, Reha Erdir, Hakkı Yalçın, Erhan Güleryüz, İlker Çelik, Özkan Turgay, Renan Bilek, Emre Önbayraktar ve Elif Karakaya gibi saygın isimlere ait eserleri seslendirdi. İlk hit, albümle aynı adı taşıyan “Elveda İstanbul” olurken, “Geceler”, “Kız Sen Kimsin” gibi bir çok parça Yılmaz Morgül’ün geniş kitlelerce tanınıp beğenilmesini sağladı.
Hemen ertesi yıl “Yılmaz Morgül II” adlı çalışmasıyla çıktı takipçilerinin karşısına. Morgül, bu albümde farklı tarzlarda oniki şarkıya yer verdi. Yeni şarkıların yanında klasik haline gelmiş eski hitleri de yorumladı. Orhan Gencebay’ın “Dertler Benim Olsun”, Cengizhan Altuntaş ve Mehmet Ilgın’ın “Ağlama Değmez Hayat”ını kendi üslubuyla yeniden seslendirdi. Zeki Müren’in unutulmaz filmlerinden birisi olan “Bahçevan”ın aynı isimli şarkısını yeniden okudu. Video klibinde de filmden alınan görüntülere yer vererek ve Zeki Müren’in oynadığı ‘Bahçevan’ kişiliğini canlandırarak ‘sanat güneşi’mize saygısını sundu. Morgül, “Bağışla Anne”nin söz ve müziğine, “Sevenler Ayrılmasın”ın da kelimelerine imzasını attı. Bunların dışında Serdar Ortaç’ın “Sulukule”, Nazan Öncel’in “Avare Yıllar” ve Norayr Demirci’nin “Zalim” ve “Yazıklar Olsun” adlı parçalarına zarif sesiyle hayat verdi.
Sanatçının “Masum Yalanlar” adlı üçüncü albümü 1997 tarihini taşıdı. Onüç şarkının olduğu çalışmada bu kez kıymetli müzik adamı Selçuk Tekay’la çalıştı. Düzenlemeleri ise Turhan Yükseler ve Umut Hakan gerçekleştirdi. Kalabalık ve ünlü bir müzisyen kadrosunun olduğu albümün çıkış parçası, “Her Kuşun Eti Yenmez” isimli Serdar Ortaç şarkısı oldu. Annesine ithaf ettiği “Masum Yalanlar”da Ahmet Selçuk İlkan, Muzaffer Özpınar, Ülkü Aker, Hakkı Yalçın, Kadri Demirel gibi bir çok ünlü müzik adamının eserlerini seslendirdi. Güfte ve bestesi Şükrü Tunar’a ait “Bir Muhabbet Kuşu” adlı eserin video klibi ise şimdiye kadar Türk musikîsine hizmet etmiş bestekâr ve sanatçıların fotoğraflarıyle ekranlara sunuldu. Böylelikle bu değerlerin hiç bir zaman unutulmaması, yeni kuşaklara tanıtılıp hatırlanması gerektiği düşüncesini yansıttı. Bunun bunun yanında “Yes No”, “Masum Yalanlar”, müzikseverlerce büyük büyük alkış alan diğer parçalar içinde yer aldı.
Yılmaz Morgül, milyonlara varan albüm satışları, beş yıl içinde en iyi Türk Sanat Müziği Sanatçısı ünvanlı yetmişbeş ödülü, beyefendi kişiliği, sansasyondan uzak yaşamıyla müzik dünyasındaki yerini sağlamlaştırdı. Her yıl şehit asker, şehit polis aileleri, kimsesiz çocuklar, Lösemili Çocuklar Vakfı gibi kişi ve kuruluşlar için yüze yakın ücretsiz konser veren sanatçı Türk Sanat Müziği’nde kalıcı olmak istediğini, bunun için sürekli olarak çalıştığını söylemektedir.